пʼятницю, 13 листопада 2015 р.

               Життя прекрасне
           вже тому, що можна подорожувати.

                           Виховна година.



Мета.  Розвивати у учнів любов до рідного краю, привчати до             здорового способу, зацікавити до пізнавальної діяльності          з географії, історії, природознавства. Виховувати повагу до людей, комунікабельність.
Обладнання. Проектор, мапа України, глобус. 
                              

Вступне слово.

Подорож - це переміщення якоюсь певною територією
                  з метою її вивчення, а також із  загальноосвітньою,                  пізнавальною, спортивною цілями.

Люди з давніх часів подорожували, шукаючи кращої долі. Відкривали нові землі. Кожний вік мав свою мету, шляхи та засоби переміщення під час подорожі.
                                   Історична довідка.
Учні підготували. Виступ учнів.
Подорожі з релігійними цілями
       Для поклоніння святим місцям  подорожі Середньовіччі 
 отримали назву «паломництво»; російські паломники, у числі
яких, наприклад, ігумен Даніїл, залишили подорожні записки,
що отримали назву «ходіння».


Епоха великих географічних відкриттів характерна багатьма подорожами, що докорінно змінили уявлення про планету.
XVIII–XIX ст. 

       В цей пеіод подорожі були одним з основних джерел інформації про ті чи інші країни (їх природу, населення, історію, господарство), загальний характер та рельєф поверхні Землі. Від античного часу збереглися описи подорожей Геродота, вчених, які супроводжували Олександра Македонського в його походах. Класичний приклад подорожей Середньовіччя — походи Марко Поло й Афанасія Нікітіна.

Подорожі, що докорінно змінили уявлення про планету.
 В XVIII–XIX ст., по мірі поглиблення досліджень, конкретизації та спеціалізації навчальних цілей і завдань, подорожі набувають характеру навчальних експедицій, що докорінно змінили уявлення про планету.Це такі мандрівники як Руаль Амундсен, Френсіс Дрейк, Григорій Сковорода, Марко Поло, Міклуха-Маклай,Хрістофор Колумб,Пржевальский та інші.



Туризм.   Із середини XX ст., у зв'язку з бурхливим розвитком туризму, термін «подорожувати» використовується для означення будь-якої поїздки, зробленої якоюсь мірою самостійно, незалежно від туристичної компанії. Нині мандрівниками називають людей, що влаштовують самостійно поїздки, часто авантюрні (наприклад, Ф. Ф. Конюхов, В. А. Шанін,І. П. Синицин).





Подорожі й туризм – є чи не найкращою формою активно-пізнавального відпочинку. Кожного року мільйони людей у подорожах знайомляться з красою і величчю, культурно-історичними цінностями, досягненнями в розвитку різних держав і народів світу. Для великої кількості країн саме туризм приносить великі прибутки та популярність. Та в Україні, нажаль, туризм розповсюдився тільки недавно. Адже для сучасної молоді є характерним бажання поєднати своє дозвілля з активним ознайомленням навколишнього середовища.

Туристичні подорожі можуть проводитися у формах вихідного дня, туристичних екскурсій, багатоденних тривалих подорожей і навчальних та тренувальних зборів. У походах форми вихідного дня за мету взято активний відпочинок, ознайомлення з природою навколишнього краю. Вони залучають до туризму велике коло відпочиваючих.
У тривалих подорожах, навчальних і тренувальних зборах, екскурсіях для туристів проводяться дослідницькі, пошукові і наукові завдання. Подорожі з різною складністю та тривалістю можуть виконуватись з метою проведення активного дозвілля й пізнавального відпочинку. За територіальною ознакою подорожі поділяються на далекі та місцеві, за організаційним типом – на самодільні і заплановані. Поїздки за турпутівками виконуються по визначених місцях, із забезпеченим харчуванням та місцем нічлігу і є наперед організованими. Та найкраще терміну туризм відповідають самодільні подорожі, у яких всю організацію беруть на себе самі туристи, вони самі вирішують куди і яким маршрутом їм піти.
А от віруючі люди обирають паломницькі подорожі. Такі подорожі для людей, які прагнуть духовного збагачення, молитовного зосередження під час паломництва. Відчути душевний спокій та побувати в святинях і місцях де ходив та проповідував сам Ісус Христос – є мрією чи не кожного справжнього християнина.
Виступи учнів про свої подорожі. Яна Шахова,Таня Лисиця розповіли про мандрівку до моря в Очаків.

Не всі бажаючі встигли виступити,учні вирішили продовжити роповіді на наступних годинах спілкування. Діти зробили висновок , що подорожуючи розвиваєшся духовно, відкриваєш нове з географії, історії, природи. Знайомишся з новими  цікавими людьми.Також це гарний спосіб оздоровитись і почати вести здоровий спосіб життя.      І просто чудовий настрій та горні позитивні ємоції.                                                                      Я бажаю всім нових чудових подорожей і гарного настрою!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар